Nagyon finom foszlós kalácsot készítettem. Bonyolultan hangzik egy kicsit, de egyáltalán nem az.
Fahéjas fátyolkalács
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 kanál kristálycukor
kis só
5 dkg vaj
1 tojás
Töltelékhez:
7 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Egy tálban a tejet, vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást, élesztőt és villával alaposan elkeverjük az egészet. Ezután fakanállal elkezdjük dagasztani, míg szép sima nem lesz. Meglisztezzük a tetejét, kb. 1 órán keresztül letakarva pihentetjük.
Lisztezett felületen 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahéjas cukorból is hagyjunk 1-1 kanálnyit a tetejére.
A téglalapot 6 egyenlő csíkra vágjuk a rövidebb oldalánál, majd a csíkokat egymásra helyezzük.
Kaptunk egy emeletes csíkot, amelyet további 6 kockára vágunk (én itt elméreteztem, 5 kockám lett csak).
A kockákat sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába sorakoztatjuk élével (most nézem, én nem is úgy tettem. Igazából így is szépre sült :D)Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és fahéjas cukorral. Újabb 50 percig pihentetjük.
190 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése