Vasutas szelet

 Eredetileg húsvétra terveztem ezt a sütit. Beavattam a férjemet, aki rákeresett a sütire, és mondta, ne várjunk húsvétig.. 

 Vasutas szelet 

 22x32 cm a tepsi 

 A tésztához 

 10 dkg vaj 

 4 db tojássárgája

 20 dkg porcukor 

 2 dl 1,5%-os tej 

 12 g sütőpor 

 30 dkg búzaliszt 

 2 evőkanál holland kakaópor

 A kenéshez 

 8 evőkanál sárgabarack lekvár

 A habhoz 

 4 db tojásfehérje 

 20 dkg porcukor

 1 evőkanál citromlé

 Elkészítés 

 A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha vajjal tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk, egyik felét a kakaóval sötétre színezzük. A tepsit vajjal kikenjük, majd a tésztát evőkanállal, felváltva beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha megsült a tetejét megkenjük baracklekvárral. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tojásfehérjéből a cukorból és a citromléből gőz fölött habot készítünk, ezt a habot a lekvárral megkent tésztára simítjuk, majd a már éppen csak meleg sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 30-40 percen át szárítjuk. Ha kihűlt reszelt csokoládéval díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése