Mandulás-kakaós kalács
Tészta:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
2.5 dkg friss élesztő
12 dkg cukor
7 dkg vaj
csipet só
1 tojás
2.5 dl habtejszín
Töltelék:
5 evőkanál baracklekvár
3 evőkanál porcukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg szeletelt mandula
Kenéshez :
1 tojás
2 evőkanál tej
A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáaadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojást és a langyos tejszínt. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
A lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval és szeletelt manulával.
A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.
ui: Ha nem akarsz belőle koszorút készíteni, kettészedheted a tésztát, és két kisebb kalácsot is formázhatsz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése