Krumplisaláta

 Krumplisaláta tojással és lilahagymával. 

Elkészítettem a tartár mártást. Ezt sosem mérem. Egy vödrös tejfölbe kevertem kb. 150g majonézt, pár kanál cukrot, egy jó evőkanálnyi mustárt, pici citromlevet és sót. Jól összekeverem az egészet. Majd hozzáadtam 5 főtt tojást, 5 nagyobb főtt krumplit és 2 nagy ( ezek most tényleg nagyon nagyok voltak) dinsztelt lilahagymát.



Ananászos pite

Ananászos pite csokipudinggal 

A szokásos bögrés receptemet használtam. 

Bögre 2.5 dl 

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre cukor

1/2 bögre olaj

1 sütőpor

1 pohár joghurt (natúr és gyümölcsös is jó. Én most 180g tettem bele. Csak gyerekjoghurt volt itthon, 60g-os. Hármat raktam bele)

2 tojás

1 doboz ananász

Az ananász kivételével a hozzávalókat jól összekeverjük. Közepes méretű tepsibe öntjük (20x30cm), majd belepotyogtatjuk az ananászt. Tűpróbáig sütjük. (Nekem 180 fokon 30 percig sült). Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.

A pudingport 3-4 dl cukros tejben megfőzöm. Ha kihűlt 15 dkg vajat belekeverek, majd a kihűlt sütire kenem.



Nutellás golyó

Nutellás golyó 

Kb. 20 dkg darált keksz ( először 15-öt tettem bele, de amikor belement a tej, még igényelt ) 

20 dkg Nutella (3 púpos evőkanál)

2 evőkanál kakaópor

1 csokis-meggyes aroma (rumaromát akartam, de nem volt itthon. De nem bántam meg, legközelebb is ilyet tennék bele) 

Kevés tej (tényleg nagyon kevés kell belőle kb. 0.5 -1 dl ) 

Darált dió a hempergetéshez 

A dió kivételével alaposan összekeverjük az alapanyagokat. Golyókat formázunk, darált dióban meghempergetjük.



Epres brownie

 Epres csokis brownie A

 narancsos brownie receptjét használtam,  csak eperrel..

Hozzávalók egy kb. 20×30 cm-es tepsihez

2 dl tej

20 dkg vaj/margarin

3 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

35 dkg cukor

1.5 dl natúr joghurt

2 tojás

csipet só

2 kávéskanál szódabikarbóna

25 dkg liszt

Kb 20 dkg eper

10 dkg csoki



A tésztához vízgőz fölött összeolvasztjuk a tejet, a vajat/margarint, a kakaóport és a cukrot. Vigyázzunk, ne legyen túl forró! Fakanállal hozzákeverjük a joghurtot és a tojásokat, végül a sóval,  szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Beledobáljuk a felszeletelt epreket és a csokit. 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, vegyük ki 35 perc után, ha belül nyersnek tűnik, akkor is. Kihűlve krémes lesz.




Medvehagymás pogácsa

 

Medvehagymás pogácsa

6 éve sütöttem, azóta nem került terítékre, de idén változtatok ezen ☺️ kissé intenzív íze van, de nagyon finom ☺️ a képen másfélszeres adag látható.

50 dkg liszt

20 dkg margarin

2.5 dkg élesztő

1.5 dl tej

1 csipet só, cukor

3 evőkanál tejföl

10 dkg medvehagyma

2 tojás

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A liszthez hozzáadjuk a margarint, sót, apróra vágott medvehagymát, tojást,  tejfölt és az élesztős tejet.       30-40 percig kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét felvert tojással megkenjük. 180 fokon 15-20 percig sütjük. 



Túrógolyó

 Úgy vágytam ma valami finomra😀 Először keksztekercset akartam csinálni, de leszavazták itthon. Így kérdezés nélkül készítettem egy kis túrógolyót ♥️ Mennyiségeket sajnos nem tudok írni, folyamatosan kóstolgattam ( ezért van csak ennyi golyó 😆🙈🤷).


Túrógolyó

500 g túró 

Porcukor 

Vaníliás cukor

Citrom leve és héja

Darált keksz ( csak kevés kell belőle, 30-40 g )

Kókuszreszelék 


A kókusz kivételével összekeverjük az alapanyagokat. Golyót formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük. 

Közepébe lehet tenni mandulát, mogyorót..



Mákos -meggyes pite

 Mákos - meggyes pite 


A múltkori mákos guba óta volt itthon egy bögrényi porcukorral elkevert mákom. Gondoltam, hozzáadom a jól bevált meggyes pitémhez. Tökéletes ☺️

Mákos - meggyes pite 

Bögre 2.5 dl 

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre cukor

1/2 bögre olaj

1 sütőpor

1 pohár joghurt (natúr és gyümölcsös is jó)

2 tojás

1 üveg meggy 

1 bögre cukrozott mák 

A meggy kivételével a hozzávalókat jól összekeverjük. Közepes méretű tepsibe öntjük (20x30cm), majd belepotyogtatjuk a meggyet. Tűpróbáig sütjük. (Nekem 180 fokon 30 percig sült). Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.




Májgombóc leves

 Zöldséglevest csináltam májgombóccal. Most először próbáltam ki májkrémből. Szerintem finom, ráadásul nagyon hamar elkészíthető. 

2 kis májkrémhez adtam 1 tojást, kevés sót, borsot, majorannát, petrezselymet, vöröshagyma krémet (ezt lehet reszelt hagymával helyettesíteni) és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjak. Diónyi gombócokat csináltam belőle, majd a forrásban lévő levesbe tettem. Pár percig főztem.



Rakott tészta

 Imádok rakott tésztát csinálni, mert nagyon hamar elkészül, illetve kb. sosincs két ugyanolyan, mert mindig más kerül bele. Amolyan nézzünk szét a hűtőben, spájzban és pakoljuk teke minden finomsággal típusú étel ez 😀 

Most durumtésztából készült. Van még benne csirkemell, gomba, kukorica, főzőtejszín, sajt. 

A tésztát, a húst és a gombát megfőzöm (már St csak só, bors, pirospaprika fűszerezéssel, de ez is mindig változik) , jénaiba teszem, összekeverem, hozzáadva a kukoricát is. Kicsi főzőtejszínnel meglocsolom, sajtot reszelek rá. 180 fokon 25 percig sütöm.



Duna -hullama szelet

 Duna- hulláma szelet

Akik régóta követnek, azok tudják, 2 dolgot nem fognak látni nálam soha: töretlen csokimázat és szépen, egyformára szeletelt süteményt. Egyszerűen nem sikerül 🤷 Bár valószínűleg ott hibáztam, amikor a krémet rátéve nem tettem be a hűtőbe kicsit dermedni, hanem rögtön tettem rá a csokit. Szeletelni meg csak szimplán béna vagyok 😀 De ezek ne rettentsenek el benneteket a kipróbálástól, mert isteni finom sütemény ! 


Duna - hullám szelet 

20x30 tepsihez


Tészta 

5 tojás 

25 dkg cukor 

10 dkg vaj 

Fél dl víz 

1 csomag sütőpor

30 dkg liszt 

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 üveg meggybefőtt 


Krém 

3 dl tej 

10 dkg cukor 

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

10 dkg vaj


Díszítéshez

10 dkg csokoládé (én 15-öt használtam)


A tésztához a meggy és a kakaó kivételével összekeverjük a hozzávalókat. A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A kakaóport óvatosan a maradék tésztába forgatjuk, majd a fehér masszára kanalazzuk. Rátesszük a meggyet is .  180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tűpróba!

A krémhez pudingot főzünk a tejből, cukorból, vaníliás cukorból és a pudingporból. Ha kihűlt, habosra keverjük a lágy vajjal. 

A krémet egyenletesen elkenjük a kihűlt tésztán, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Vízgőz fölött megolvasztott csokival bevonjuk a tetejét.