Töltött káposzta

 Azon gondolkodom, felismerhető ezen a képen az étel ? 😀😀 

12 éve főzök napi szinten, mégis még csak ez a 3.  alkalom, hogy töltött káposztát készítettem. Mindig kaptunk a szülőktől. 

De ma anyukám , azt mondta, hogy ez jobb, mint az övé. Azért ez jelent valamit. ♥️ 


Töltött káposzta


1 nagy fej lapos káposzta


1 kg darált hús


500 g savanyított káposzta 


1 bögre gersli


500 g füstölt hús 


fűszerek: só, bors, ételízesítő, piros paprika


fokhagyma-és vöröshagymakrém (természetesen lehet “igazit” is használni, én a könnyebb végét fogtam meg a dolognak 🙂)


1 kisdoboz paradicsompüré


A káposztát forrásban lévő vízbe teszem,  puhára főzöm. . A gerslit egy lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi és pár percig főzöm. Közben elkészítem a tölteléket: a húst a fűszerekkel ízlés szerint ízesítem, majd hozzáadom a gerslit, jól összekavarom. A lehűtött káposztalevelekbe egy adag húst teszek, két oldalát kissé behajtom, majd feltekerem. Egy nagy fazék aljára teszem a fele savanyított káposztát, erre jön egy adag káposzta, elszórtan felszeletelt füstölt hús, újabb adag sor káposzta és füstölt hús, majd befedem a maradék savanyú káposztával. Felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Egy kis Delikáttal megszórom a tetejét, és lassú lángon odateszem főni. Kb. 3 órán keresztül főzöm. A paradicsompürét az utolsó 1 órában kevertem hozzá.



Oreo torta

Oreo torta

Érdemesebb szerintem több oreot vásárolni. Én is többet használtam fel, mint ez az eredeti recept ír, amit én is közlök. Nálam az volt a probléma, hogy kétféle kekszet vettem, és az egyik sokkal vékonyabb volt.  Az alaphoz picit többet raktam,  mert féltem, hogy vékony lesz ( szerintem max 30 lehetett, de azért nem tudom pontosan, mert vastag és vékonyabb keksz volt vegyesen). A tetejére is több került, a krémbe viszont maradtam a leírt mennyiségnél. 26 cm tortaformában készült. 



Az alaphoz

24 db Oreo keksz ( pár darabbal mehet bele több )

6 dkg vaj


Krém

40 dkg krémsajt ( én beletettem az 50dkg-t)

15 db Oreo keksz

12 dkg cukor (szerintem elég kevesebb is)

1 csomag vaníliás cukor

2 dl tejszínhab

1 csomag habfixáló


A tetejére

6 db Oreo keksz ( én többet tettem rá)



Elkészítés:

Az Oreo kekszeket tedd egy konyhai robotgépbe, és dolgozd finom morzsásra. Ha nincs kéznél gép, törd össze sodrófával. Add hozzá az olvasztott vajat, és keverd össze. Nyomkodd a masszát egy közepes méretű, kapcsos tortaformába, és tedd a hűtőbe.


A krémsajtot keverd ki jól a cukorral és a vaníliás cukorral. Egy másik tálban a fixálóval verd kemény habbá a tejszínt. Óvatosan forgasd össze a krémsajttal, és rakd bele a kis darabokra tördelt Oreót. Simítsd a kekszes alapra, majd a tetejére is rakj Oreo darabokat. Tedd a hűtőbe legalább négy-öt órára, hogy jól megdermedjen. Tálalás előtt távolítsd el a formát, és a tortát szeleteld fel. 


Nekem jóval több időt töltött a hűtőben. Az első szelet picit morzsálódva jött ki, a többi viszont tökéletesen.



Tejfölös krumplileves

 A héten igazi menzás, "retrós" ételek készülnek 😀


Tejfölös krumplileves 

Hozzávalók:

8 közepes burgonya

8 db virsli ( megmondom őszintén, nem tudom, mennyit tettem bele. 6-ot tuti)

0.5 dl olaj

2 dl tejföl

1 ek. liszt

1 tk. pirospaprika

só, bors

2 babérlevél

A krumplikat meghámozzuk, kockára vágjuk. Sós, babérleveles vízben megfőzzük. A lisztet az olajban habzásig hevítjük, nem pirítjuk. Levesszük a tűzről, beletesszük a paprikát, tejfölt. Összekeverjük Amikor megfőtt a krumpli, hozzáadjuk a virslit, majd behabarjuk. 1-2 percig még forraljuk.




Túrós kifli vanília öntettel

 Sorra kerülnek elő az "ezer éve" készített ételek. 

Túrós kifli vanília öntettel

5  kifli

500 g túró

ízlés szerint kristálycukor

citromlé

fahéj

1 csomag vaníliás pudingpor

kb. fél liter tej a pudinghoz + kb. 2 dl a kiflihez

cukor

A kiflit felkarikázom, majd beleteszem egy tálba, ráöntom a 2 dl tejet, kicsit megforgatom, hogy mindegyiket érje. Ezután egy jénaiba pakolom sorba. A túrót ízesítem cukorral és citromlével. Jól összekeverem, majd a kiflire helyezem. 180 fokon kb. 30 percig sütöm. 

Közben elkészítem az öntetet. A vaníliapudingot a csomagoláson leírtak szerint elkészítem, annyi, hogy több tejben főzzük, hogy öntet állagú legyen. 

A megsült kifli tetejére fahéjat szórok, kicsi öntet is mehet rá . Tálaláskor adom hozzá a többi öntetet.