Sült karfiol

 Fűszeres pulykamellet sütöttem ebédre. A köret sült karfiol volt. 

1 fej karfiol

Kb. 400 g tejföl 

3 tojás 

Só, bors, pirospaprika, fokhagyma 

Sajt

A karfiolt rózsákra szedve pár percig főzöm. Nem kell puhára, csak olyan jó roppanósra. 

Leszűrőm, kivajazott jénaiba teszem. A tojást felverem, hozzákeverem egy vödrös tejföl felét (kb). Fűszerezem. Ráöntöm a karfiolra. Tetejére sajtot reszelek. 180 fokon 30 percig sütöm. A végén pár percig  légkeveréssel pirítottam.



Sport szelet

 Gyorsan elkészíthető, finom, sütés nélküli desszert.

Sport szelet 

50 dkg darált keksz

4 evőkanál kakaópor

25 dkg margarin

20 dkg kristálycukor

2 dl tej

rum vagy rumaroma

1 tortabevonó

A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre, és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát, és egy fóliával bélelt tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk. A tortabevonót 2 ek. olajon megolvasztjuk, és rákenjük a sütire. Hűtőbe tesszük!



Tepsis Raffaello

 Tepsis Raffaello 

Tészta:

6 tojásfehérje

20 dkg porcukor

10 dkg liszt

10 dkg kókuszreszelék

csipet só

Krém:

6 tojássárgája

1 csomag vaníliás puding

4 dl tej

20 dkg Rama

15-20 dkg porcukor (én csak 15-t teszek bele)

kókuszreszelék

Először a pudingot készítem el, hogy legyen ideje hűlni. A 6 tojássárgáját, a vaníliás pudingot és a tejet összefőzöm. A Rámát habosra keverem a porcukorral, majd a kihűlt pudinghoz adom. A tészta hozzávalóit összekeverem, közepes méretű (20x30) tepsibe öntöm és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Ráteszem a krémet, tetejére kókuszreszeléket szórok.



Hamis töltött karalábé

 Anyósom szokta  így főzni a karalábét. Mivel nagyon szeretjük így, elkészítettem én is. Mondanám, hogy töltött karalábé, de reszelve van benne a zöldség...

3 db karalábé

Kb. Fél kg darált hús

Kb. 1.5 dl rizs 

Só, bors, pirospaprika, fokhagyma, petrezselyem

1 leveskocka

450g tejföl

3 evőkanál liszt

A karalábét  káposztareszelőn lereszelem.  

A húst a fűszerekkel, rizzsel összegyúrom. Gombócokat formálok. 

A karalábét felöntöm vízzel, dobok bele egy leveskockát, beleteszem a gombócokat. Amikor a gombócok megpuhultak, kiveszem őket. A tejfölben elkeverem a lisztet, majd behabarom vele a karalábét. Összekeverem, visszateszem a húsgolyókat. Pár percig főzöm még.




Töltött krumpli

 Töltött krumpli 

A krumplikat meghámozzuk, megfőzzük, kihűtjük. A darált húst pörköltnek elkészítjük. A krumplik belsejét kivájjuk, megtöltjük a pörkölttel. Tetejére fűszeres tejfölt ( só, bors, pici fokhagyma, petrezselyem) és sajtot teszünk. 180 fokon 20 percig sütjük. ( A krumplit még pici sóval megszórtam )



Burgonyás lángos

Burgonyás lángos

50 dkg liszt

30 dkg főtt, áttört krumpli (nekem most 38 dkg volt)

2.5 dkg élesztő (1 csomag instant élesztővel is tökéletes)

2 kiskanál só

csipet őrölt bors és cukor

kb. 1.5 dl tej az élesztőhöz ( ha instantot teszek bele, akkor is beleteszem a tejet!)

olaj

feltétnek: sajt, tejföl

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Ha kész, a liszthez adjuk, amibe az áttört krumplit, sót, borsot tettük. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva 40 percig kelesztjük. A megkelt tésztából kézzel kis gombócokat formálunk, és mielőtt a forró olajba tennénk, széthúzgáljuk laposra. (Én kisebb, ducibb lángosokat szeretek sütni, annyira nem szoktam kilapítani)Aranybarnára sütjük, kívánt feltéttel megkenjük.



Cannelloni

Cannelloni

 Kicsit féltem, mert pár éve szülinapra sütöttem, és olyan kemény maradt, mint a kő 😀 most tettem rá besamel mártást, így tökéletes lett. 

250 g Cannelloni tészta 

1 kg darált húsból csináltam bolognait. (Só, bors, pirospaprika,oregano, bazsalikom, paradicsompüré, ketchup, pici cukor). 

Vajjal kikentem a tepsit. Megtöltöttem a tésztákat. A maradék húst a tetejére tettem, elkentem rajta a maradék szósszal. 

Kb. 10 dkg vajból, 3 evőkanál lisztből és kb. 3-4 dl tejből ( só, bors, szerecsendió) mártást főztem, amit a tésztára öntöttem. Sajttal megszórtam. 

180 fokon 40 percig fólia alatt,majd azt levéve még 5 percig sütöttem.



Csirkemell zöldborsós, gombás szósszal

Csirkemell zöldborsós, gombás szósszal

Hozzávalók:

1 kg csirkemellfilé

olaj

ízlés szerint fűszersó

1 fej vöröshagyma

kb. 30 dkg zöldborsó

1 kisüveges gomba

csipet cukor

só, bors, fokhagyma

5 dkg vaj

1 dl főzőtejszín

A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük, majd kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. A visszamaradt olajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Pici cukorral és sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Ezután beletesszük a zöldborsót, felöntjük kb. 0.5 dl vízzel és összeforraljuk. Belekeverjük a vajat és a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.