Sütőben sült fánk

 Sütőben sült fánk


Hozzávalók:

0,5 kg liszt

5 dkg vaj

5 dkg cukor

2 dl langyos tej

fél csomag friss élesztő

1 tojás

1 csipet só


Az élesztőt kevés cukros langyos tejben fefuttatom. A többi hozzávalót összekeverem, majd hozzáadom a felfutott élesztőt is. Lágy tésztát dagasztok, majd egy órát kelni hagyom. 

Ujjnyi vastagra nyújtottam, lisztezett pohárral kiszaggattam. 180 fokon 20 percig készre sütöttem. (Az első adag 25 percig volt bent, az picit szárazabb lett, elég a 20 perc, úgy puhább. Nekem a hagyományos módon sütött fánk finomabb)




Karfiolos karaj

 Nagyon finom karajt sütöttem ma. Krumplit is lehet alá tenni, akkor tökéletes egytálétel. Nekem most volt tegnapról krumplipürém, ahhoz készítettem. 


Karfiolos karaj 


10 szelet karaj 

10 szelet sonka 

1 nagy fej karfiol

1 vödrös tejföl 

Kb 1 dl főzőtejszín

Só, bors, pirospaprika

Fokhagyma 

Sajt


A karajt felszeleteltem, fűszereztem, majd egy kis olajban mindkét oldalát megsütöttem. A karfiolt rózsáira szedtem, ételízesítős vízben megfőztem. 

A karajt egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Ráhelyeztem egy szelet sonkát, majd mindegyikre tettem bőven karfiolt. Ezután kanalaztam rájuk sóval, borssal, fokhagymával elkevert tejfölt , majd amikor már mindegyiken volt, akkor a maradék tejfölbe öntöttem egy kis főzőtejszínt és ráöntöttem a karfiolra. Megszórtam bőven rendelt sajttal. 180 fokon 50 percig sütöttem. 



Zöldborsós szűzpecsenye

 Zöldborsós szűzpecsenye

Maradékmentés jegyében készült ez a nagyon finom étel. A zöldborsópörköltből csak én ettem két kis adagot. Kidobni semmiképpen sem szerettem volna. Vettem egy fél kilós szűzpecsenyét, felszeleteltem. Pici olajat öntöttem rá, sóztam, borsoztam, pirospaprikáztam és egy jó evőkanálnyi mustárt is tettem rá. Alaposan osszeforgattam. Picit állni hagytam. Ezután a húst kevés olajon megsütöttem, majd amikor már jó puha lett, hozzáadtam a zöldborsópörköltet. Akinek nincs készen pörköltje, az adjon a húshoz 450 g borsót, majd egy nagy tejfölben keverjen el 2 evőkanál lisztet és habarja be az ételt. Isteni finom lett, máskor is fogok így szűzpecsenyét készíteni.



Mandulás-kakaós kalács

Mandulás-kakaós kalács 

Tészta:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

2.5 dkg friss élesztő

12 dkg cukor

7 dkg vaj

csipet só

1 tojás

2.5 dl habtejszín

Töltelék:

5 evőkanál baracklekvár

3 evőkanál porcukor

5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

10 dkg szeletelt mandula

Kenéshez :

1 tojás

2 evőkanál tej



A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáaadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojást és a langyos tejszínt. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. 

A lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval és szeletelt manulával. 

A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomkodjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. 

ui: Ha nem akarsz belőle koszorút készíteni, kettészedheted a tésztát, és két kisebb kalácsot is formázhatsz belőle. 





Zöldborsópörkölt

Zöldborsópörkölt nokedlivel 🥰 

Egy hagymát olajon üvegesre pirítok, megszórom pirospaprikával, majd ráteszem a borsót ( 500g). Sózom, borsozom. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor már puha a borsó,  2 evőkanálnyi lisztet belekeverek 450g tejfölbe és a borsóhoz adom. Pár percig még főzöm, kavarom. Nokedlivel tálalom





Almás-mákos

 Almás-mákos

Nagyon egyszerű almás-mákos süti. Régebben pite formában sütöttem. 

2 alma

100 g mák

100 g cukor

250 ml tejföl

1 tojás

1 ek sütőpor

100 g liszt

100 ml olaj

reszelt citromhéj

Az almát lereszeljük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Egy tepsibe/piteformába sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a tésztát. 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Porcukorral meghintve tálaljuk.



Baconös palacsinta

 Baconös palacsinta

Egy óra alatt desszert és főétel is 👍😉✅

Ha fűszeres palacsintát készítek ebédre, akkor mindig úgy csinálom, hogy először kisütök pár sima palacsintát. Ezeket megtöltöm édes töltelékkel, így a desszert készen is van. A maradék tésztába pedig petrezselymet és oregánót keverek, majd kisütöm ezeket is. 

Töltelék: 

A bacont megpirítom, hozzáadom az apróra vágott lilahagymát. Amikor a hagyma is elkészült, hozzákeverek egy tömlős sajtot. Pici borsot, petrezselymet is tettem bele. (Nekem most elég sok zsír volt alatta, a sajt előtt leöntöttem róla). 

A palacsintákba töltöm, majd kétszer félbehajtom ( háromszög alakra). 

Tetejére fokhagymás, petrezselymes, oregánós tejfölt kenek, sajtot reszelek rá. Jénaiba teszem, 180 fokon 15-20 percig sütöm. 




Sütőben sült rántott hús

 Szoktatok rántott húst készíteni sütőben? Ha az a válasz, hogy nem, mert száraz, kemény, olyan mint a cipő talpa, akkor mondok rá egy jó megoldást. Nagyon finom, omlós, puha husi a végeredmény. Nekem a férjem kifejezetten kéri, hogy így készítsem. 

A karajt a szokásos módon bepanírozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd mindkét oldalát megkenjük pici olajjal ( én szilikonos ecsettel kentem, nem kell rá sok). 180 fokon 40 percig sütjük. A sütési idő felénél megfordítjuk a szeleteket. Én 20 percre állítottam a sütő óráját, hogy el ne felejtsem megfordítani. Majd újabb 20 perc következett, és kész is lett a finom rántott hús.



Almás palacsinta

 Almás palacsinta ♥️ 

Annyira finom, hogy semmilyen feltétet nem kíván. Könnyű, bögrés recept. Egy tartalmas leves mellé kiváló második fogás.

Hozzávalók:

bögre=2.5 dl

1 bögre liszt

1 bögre tej

1 bögre reszelt alma (én most két nagyobb almát tettem bele, picit több volt, mint egy bögrényi)

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál kristálycukor

1 csipet só

2 tojás 

Reszelt citromhéj

A tojásokat felverem, hozzáadom a kétféle cukrot, majd a tejet, lisztet, citromhéjat és a sót. Csomómentesre kavarom, majd beleteszem a reszelt almát. Összekeverem. A teflont megkenem olajjal és egy szedőkanálnyi tésztát teszek a közepére. Mindkét oldalát megsütöm.



Húsgombóc is paradicsomos tészta sütve

 Nagyon finom tésztás egytálétel. A bolognainál sokkal különlegesebb íze van. Próbáljátok ki egyszer!

Húsgombócos paradicsomos tészta sütve 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús (nálam 75 dkg volt)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál mustár

2 teáskanál Worcestershire-szósz( elhagyható)

2 teáskanál szárított bazsalikom

80 dkg passzírozott paradicsomszósz (én a 360 g-os üvegesből tettem bele kettőt )

olaj (4-5 ek)

só, bors

30 dkg orsótészta (én 40-ből csináltam)

15 dkg parmezán sajt (csak Trappistám volt itthon, azzal is működik:)

A darált húst összedolgozzuk az apróra vágott vöröshagymával, a reszelt fokhagymával, mustárral, Worcestershire-szósszal, bazsalikommal. Kis gombócokat formálunk belőle. Egy felmelegített serpenyőbe öntjük az olajat, körbepirítjuk rajta a gombócokat, míg kérget kapnak. Felöntjük a paradicsomszósszal, 10 percig főzzük, közben, sózzuk, borsozzuk. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, majd a gombócokkal összeforgatjuk.  Tepsibe tesszük, gazdagon megszórjuk sajttal, és 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt összesütjük. Tálaláskor friss bazsalikomot szórhatunk rá. 



Almás kevert

 Nagyon egyszerű bögrés almás süti.

Almás kevert

Hozzávalók:

4 db tojás

1 bögre cukor

2 dl étolaj

1 1/2 bögre liszt

2 kk. fahéj

1 kk. szódabikarbóna

1 vaníliás cukor

pici reszelt citromhéj

5-6 db alma

A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, citromhéjat  és jól kikeverjük. Az almát meghámozzuk, 4 felé vágjuk, magházát kiszedjük és felszeleteljük, majd a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben öntjük. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. 




Hamis tiramisu

 Anno hamis tiramisuként terjedt ez a recept a neten. A valódi tiramisuhoz nem sok köze van, de finom sütés nélküli desszert, amit érdemes kipróbálni. 

2 nagy tejföl

6 ek. cukor

3 csomag vaníliás cukor

1 kk. rumaroma

1 nagy csomag babapiskóta

kakaópor

tej

kapucsínó por (3 tasak)

A tejben feloldjuk a kapucsínót. A tejfölt a cukrokkal és a rumaromával összekeverjük. Egy jénai aljára teszünk egy keveset a krémből, erre jön a kapucsínóban megmártogatott babapiskóta, majd újabb krém, piskóta és így tovább. A tetejére krém kerüljön, amit megszórunk kakaó-és kapucsínópor keverékével. Pár órára hűtőbe tesszük. 

Én a cukrot és a rumaromát is ízlés szerint adagoltam. Csak kör alakú piskótám volt, így kicsit nehezebb volt szépen szeletelni 🙂 A kapucsínóport nem szabad sajnálni, az adja meg az ízét. Az először a tetejére csak kakaóport szórtam, később hintettem rá egy kis kapucsínót is. Így lett az igazi 🙂 Klassz recept, örülök, hogy kipróbáltam. 



Lasagne

 Lasagne 

Tegnap lasagne-t készítettem. Szeretem ezt a receptet. A fűszerekkel kedvünk szerint játszhatunk. 

Hozzávalók

70 dkg darált hús ( most 1kg-ból készítettem, simán elbírja ezt is😀)

50 dkg lasagnetészta vagy lebbencstészta( nem tudom, hogy csináltam, de most jóval kevesebb tészta fogyott)

20 dkg sajt

10 dkg vaj

2 üveg paradicsomszósz (2×360 g) ( most 640 ml tettem bele)

5-6 dl tej

5 evőkanál liszt

4 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

bazsalikom, oregánó, só, bors

cukor

olaj

Olajon a hagymákat megpirítom. Ráteszem a húst, sózom, borsozom. Egy pohár vízzel felöntöm, puhára párolom. Hozzáadom a paradicsomszószt, bazsalikomot, oreagánót, ízlés szerint cukrozom. Készre főzöm. 

A vajat felmelegítem, hozzáadom a lisztet, majd felöntöm tejjel, és mártás sűrűségűre főzöm. Ráöntöm a húsra, jól összekeverem. 

Jénai aljára szószt teszek, erre jön egy sor tészta, majd ismét öntet, tészta, öntet, tészta, öntet.... A tetejére öntet kerüljön. Alaposan megszórom reszelt sajttal, 180 fokon kb. 40 - 50 percig sütöm.




Karalábéfőzelék húsgombóccal

 Karalábé főzelék húsgombóccal

Igen, igen, egy újabb főzelék😀 mi azon ritka emberek közé tartozunk, akik imádják 🤷😀 Egy csoportban láttam ezt a párosítást, nagyon megtetszett. Tökéletes elkészítve is. 

Karalábé főzelék húsgombóccal 

3 karalábé

Só, bors, pirospaprika

Kb. 3 dl tejföl ( nem mértem, vödrös tejföl fele ment bele kb .)

2-3 evőkanál liszt 

1 tk cukor


Húsgombóc

70 dkg darált hús

Só, bors, pirospaprika

Fokhagyma, vöröshagyma


A karalábét apró kockákra vágjuk, feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Ízesítjük. Amikor már negpuhult, hozzáadjuk a liszttel összekevert tejfölt. Én egy nagyon pici cukrot is tettem bele, ez lágyít a karalábé erős, karakteres ízén. De tényleg csak egy csipet kell, nem kell belőle sok. 


A húsgombóc hozzávalóit összekeverjük ( ízlés szerint fűszerezzük) , kevés olajon körbepirítjuk. Majd beletesszük a főzelékbe, pár percig még főzzük abban is.



Grillezett csirkemell brokkolipürével

 Mai fitt ebéd 

Grillezett csirkemell répás brokkolipürével 

 

A csirkemellet ízlés szerint fűszerezzük, kisütjük. 

500g brokkolit és egy jó nagy répát megfőztem. Utána ugyanúgy jártam el, mint a krumplipürével. ( Pici tej kell csak hozzá).



Répaszelet mascarponés krémmel

 Répaszelet mascarponés krémmel

Ezzel a sütivel olyannál is sikert arattam, aki magáért a répáért nincs annyira oda 😉 nem muszáj krémet tenni a tetejére, csokibevonattal is finom. 



Répaszelet mascarponés krémmel

Tésztához:

20 dkg sárgarépa

4 tojás

15 dkg porcukor

15 dkg darált mandula (én 10 deka szeletelt mandulával dolgoztam, apróra törtem, nem daráltam)

10 dkg liszt

1 citrom reszelt héja

csipet só

1 csomag sütőpor


Krémhez:

25 dkg mascarpone

porcukor, citromlé, reszelt citromhéj ízlés szerint


A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a darált mandulát, a lisztet, sütőport, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. Végül óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20*30 cm), előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A krém hozzávalóit összekeverjük és a kihűlt piskótára kenjük.

Tetejére tejcsokit reszeltem.



Rakott csirkemell

Rakott csirkemell

Tegnap egy nagyon régi receptemet kerestem elő és készítettem el ebédre. A fűszerekkel kedvünk szerint játszhatunk. Sokféle köret passzol hozzá, nálunk most rizzsel és párolt zöldséggel került az asztalra. Gyorsan és egyszerűen elkészül, nem kell órákig a tűzhely mellett állni. Mutatós étel. ( A kép nincs szerkesztve, csak most 2x zoommal fotóztam, de semmilyen utómunkát nem csináltam rajta). 

Rakott csirkemell

Kb. 70 dkg csirkemell ( az eredeti recept 50-et ír, de bőven elbír többet)

Kb 30 dkg reszelt sajt

2 dl tejszín

10 dkg liszt

5 db tojás

só, bors, sült csirke fűszersó (vagy amilyet szeretnénk)

vaj

10 dkg bacon ( elhagyható)

A mellet féltenyérnyi ,1 cm vastag darabokra vágjuk. Az egészet egy tálba tesszük, jól megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megforgatjuk a húsokat, hogy mindenhová jusson belőlük. A tojásokat felverjük, sózzuk. A lisztet és a sajtot 1-1 tálba szedjük (én a panírozos tálakba szedtem). Egy kisebb jénait/tepsit kibélelünk bacon szeletekkel (Nálam püspökkenyér formába készült, 35×14 cm). A húst először lisztben, tojásban majd a sajtban megforgatjuk. A tepsiben egymásra rétegezzük. Ha maradt a sajtból, rászórjuk a felső sor tetejére. A maradék tojást összekeverjük a tejszínnel, fűszerezzük ( egy kis fokhagymát is lehet beletenni). Ráöntjük a húsra és 180 fokon kb. 45 percig sütjük.



Kürtőskalács muffin

 Tegnap nutellás kürtőskalács muffint sütöttem. Az eredeti recept 3 bögre lisztet írt, de én azt rengetegnek ítéltem meg, így csak a felét tettem bele. 18 db muffin lett belőle. De mivel egész délután vendégeink voltak, így jól jött a sok apró finomság. 

Nutellás kürtőskalács muffin

Hozzávalók 18 darabhoz

Tészta:

2 tojás 

0.5 bögre cukor

1.5 bögre liszt 

0.5 bögre olaj 

1 bögre tej 

1 sütőpor 


Töltelék: 

Nutella


Tetejére: 

Olvasztott vaj

Fahéjas cukor 


A tészta hozzávalóit összekevertem. A sütőformába muffinpapírt tettem, amiket félig töltöttem tésztával. Mindegyikbe kanalaztam egy jó adag Nutellát. Ezután befedtem a maradék tésztával. 180 fokon 20 percig sütöttem. ( Vagyis 25, de szerintem elég a 20 perc is). Sütőből kivéve mindegyik tetejét megkentem olvasztott vajjal, majd fahéjas cukorba megforgattam őket.



Töltött bundáskenyér

 Töltött bundáskenyér

Töltött bundáskenyeret készítettem reggelire. 

3 szelet kenyér 

3 szelet sonka

Sajt 

3 tojás 

Kb 1 dl tej 

Só 

A kenyereket félbevágom. Az egyik felére teszek egy szelet sonkát és sajtot, majd beborítom egy másik szelet kenyérrel. A tojást felverem, sózom ( fokhagymát is lehet beletenni), hozzáadom a tejet, majd megforgatom benne a kenyereket. Forró olajban kisütöm.



Mézeskalács

 Mézeskalács

Ez a recept tényleg tökéletes. Rupaner bögrés receptjét használtam, tényleg álom vele dolgozni. Mondjuk nekem most egy igazi kis tündérke segített végig. Annyira boldog vagyok, hogy így élvezte. Nyújtotta, szaggatta, dekorálta. Öröm volt így sütni. 


Bögrés mézeskalács (2.5 dl bögre )

Hozzávalók:


 4 bögre finomliszt (fél kg)

 1 bögre porcukor 

 1.5 teáskanál szódabikarbóna

 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

 15 dkg margarin vagy vaj

 1 bögre méz (én a macis virágmézet használtam, majdnem mind belement, az alján maradt egy kicsi)

2 tojás

Először a száraz összevalókat tettem egy tálba, tetejére az olvasztott (mikrózott) margarin, méz és tojás került. Alaposan összegyúrtam az egészet. Ha túl ragacsos, tegyünk bele még egy kis lisztet. 

Ezután lisztezett felületen kinyújtottam, szaggattam.180 fokon 7 percig sütöttem. Tényleg nem kell tovább sütni. Nem marad nyers. Nagyon finom, puha, omlós mézeskalács.



Resztelt máj

 Resztelt májat készítettem hagymás, petrezselymes krumplival, uborkasalátával. 


Hozzávalók:

1 kg csirkemáj

1 vöröshagyma

pirospaprika 

majoranna,

bors,só

olaj

A májat megmosom, vékonyra csíkozom. Serpenyőbe kevés olajat teszek, megpirítom a hagymát, majd rádobom a májat. 1-2 percig pirítom, majd fűszerezem. Kis pohár vizet teszek alá, hogy legyen egy kis szaftja. A sót a végén teszem bele.




Preckedli

 Nagyon aktívak voltunk korán reggel a kislányommal. 10 óra előtt már kész voltunk 2 tepsi preckedlivel ( omlós , diós linzerrel). Szerintem érdemes duplázni a mennyiségeket. Nálunk nem biztos, hogy megéli a karácsonyt 😀

Preckedli

Hozzávalók:

Tészta

50 dkg liszt

10 dkg sertés zsír

15 dkg margarin

1 cs vaníliás cukor

20 dkg kristálycukor

1 cs sütőpor

2 db tojás

reszelt citromhéj


Tetejére

dió + kristálycukor keveréke a tetejére


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Én a zsírt és a margarint is megolvasztottam, jobban szeretek így dolgozni velük, hamarabb összeáll a tészta. Ha szükséges egy kis tejfölt tehetünk bele.

Amíg a diót daraboltam, tisztítottam, addig betettem a hűtőbe pihenni. Az apró diókat kristálycukorral összekeverjük. 

A tésztát kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. (Nálunk megint mindenféle forma lett, mert Adél ezt élvezi a legjobban ♥️) 

A kiszaggatott linzerek tetejét felvert tojásfehérjével lekenjük, majd a cukros dióval megszórjuk. Ezután a diós felével felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük.

Előmelegített sütőben 180 fokon szép világos színűre sütjük (kb.15-20 perc).

Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.



Zöldséges krémsajttal töltött csirkemell

 Nem akartam 24-én egész délelőtt a konyhában robotolni, így egy gyorsan elkészíthető csirkemellet választottam főételnek. 

Zöldséges krémsajttal töltött csirkemell

1 kg csirkemell

3 színes pritamin paprika ( zöld, sárga, piros) 

1 répa 

2 tubus (200g) krémsajt

Só, bors, majoránna

1 tojássárgája

Bacon

A csirkemelleket éles késsel felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A zöldségeket egyforma apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk őket. Megszórjuk sóval, borssal, majoránnával. Egy tálba szedjük, hozzáadjuk a krémsajtot és a tojássárgát. 

Összekeverjük és a csirkemellbe töltjük. Körbetekerjük baconnel.

( Nekem volt olyan hús, amit nem lehetett felszúrni, annak a tetejére pakoltam a masszát. Úgy is szépen megsült és nagyon finom volt. Még intenzívebben lehetett érezni a töltelék ízét.)

Tepsibe tesszük ( én mindig , mindenféle étel előtt, legyen az desszert vagy főétel, teszek sütőpapírt a tepsibe) , 180 fokon kb. 30 - 40 perc alatt készre sütjük. 

Készítettem mellé tartármártást, féltem, nehogy száraz legyen, de nem az ☺️



Zserbótekercs

Zserbótekercs

 Kihevertétek már a karácsonyi sütik okozta sokkot? Most jutott eszembe, hogy a zserbótekercs receptjét még meg sem osztottam. Teljesen ugyanolyan íze van, mint a sima zserbónak. Csak sokkal egyszerűbb elkészíteni. 


Zserbótekercs

Tészta

40 dkg liszt

10 dkg cukor

10 dkg zsír

1 db tojás

1 narancs reszelt héja

1 csomag száraz élesztő

1 dl langyos tej


A töltelék:

30 dkg dió

25 dkg baracklekvár

1 tk rumaroma

1 ek méz ( én ezt kihagytam, mert a dió cukrozott volt és a lekvár is édes )


A csokoládémázhoz:

10 dkg vaj

4 ek cukor

4 ek kakaópor

1 tk rumaroma

4 ek víz


Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 30 percig pihentetjük.

A töltelék hozzávalóit is összekeverjük.

A megpihent tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki és kenjük meg a diós krémmel. Majd óvatosan tekerjük fel.

A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra melegítsük elő. Amíg a sütő melegedik, addig hagyjuk pihenni a tekercseket. Fogpiszkálóval szurkáljuk meg, egészen az aljáig. Kb 20 – 25 perc alatt készre sütjük. 

A csokoládémáz hozzávalóit edényben alacsony hőfokon melegítsük fel, amíg a cukor el nem olvad és be nem sűrűsödik.

 A kisült és kihűlt zserbótekercseket bevonjuk a csokoládémázzal.

Varjas Zsuzsa receptje



Lencsesaláta

Lencsesaláta

Sima tartármártás az alapja. Van benne főtt lencse, virsli, lilahagyma





Őzgerinc

 Őzgerinc

Gyerekkorom kedvenc édessége. Keresztanyu a családi rendezvényekre tudatosan készít ilyet a mai napig, egyszerűen tudja , hogy függő vagyok 😀 Ettől függetlenül kb. 2x csináltam itthon, ezt a képet is 4 éve készítettem. Nagyon egyszerű süti, bár kissé tömény, de nem lényeg 😀 dióval, zselés cukorral egyaránt finom. 

Őzgerinc

25 dkg porcukor

25 dkg margarin 

2cs csoki pudingpor

5dkg kakaó

1tojás 

Töltelék

Babapiskóta, háztartási keksz, zselés cukor, dió ...


Az egészet (töltelék kivételével) egy tálba öntjük és gőz fölött 20 percig kavarjuk. (Folyamatosan kell kavarni. A két lábas jól feküdjön egymáson. Akkor tegyük oda, amikor már forr a víz) Ezután fóliával bélelt őzgerinc formába öntjük, beletesszük az összetört babapiskóta darabokat, diót, cukrot.. hűtőbe tesszük dermedni.






Tejbegríz

Ti hogy szeretitek a tejbegrízt? Üresen, kakaóval, összekeverve ? 

Nagyon egyszerű, mérés nélküli receptem van hozzá 

5 dl tej 

5 evőkanál búzadara 

2 evőkanál cukor 

1 vaníliás cukor

Csipet só 

A lényeg, hogy a búzadara mindig annyi kanál legyen, ahogy dl a tej! Így nagyon finom krémes lesz. 

A tejet felteszem főni, a többi hozzávalót összekeverem. Amikor felfőtt a tej, beleöntöm és folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm.