Oxfordi húspogácsa

 Oxfordi húspogácsa

60 dkg darált hús 

20-25 dkg szeletelt bacon (kb 15 szelet,  a golyók nagyságától függ..)

1 vöröshagyma 

1 tojás 

2 nagyobb krumpli

Só,  bors, pirospaprika

A krumplit megfőzöm,  majd villával pürésítem, és a húshoz adom. A hagymát lereszelem ( használhatunk hagymakrémet is) és a húshoz adom. Fűszerezem. Gombócokat formálok , betekerem őket szalonnával . Jénaiban kb. 60 percig sütöm 180 fokon.  



Vaníliás kifli

 Vaníliás kifli 

Németországban élő rokonomtól tanultam ezt a nagyon finom vaníliás kiflit. Szívből ajánlom mindenkinek .

Vaníliás kifli 

 20 dkg vaj 

28 dkg liszt 

11 dkg darált mandula

 8 dkg cukor 

1 cs. vaníliás cukor 

 késhegynyi sütőpor 

 pici só

 esetleg rumaroma, de el is maradhat.( Én nem tettem bele) 

 A vajat este kivesszük, hogy másnap jó puha legyen. ( nálam ez kimaradt, mikróval segítettem a folyamatot 😊) A lisztet sóval, cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral elkeverem, majd az egészet a puha vajjal elmorzsolom , utána a darált mandulát is hozzáadom. Alaposan összegyúrom. Fóliába vagy zacskóba csomagolom, és 2 órára a hűtőbe teszem. Ezután kis golyókat készítek belőle, majd rudacskát és kiflinek formálom Kb 60 db lesz belőle, attól függően, mekkorára nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibélelem es a kifliket ráhelyezem . Előmelegített sütőben kb. 190 fokon 10 - 15 percig sütöm. Szép világos maradjon. Ha kész van, nem szabad a tepsiből kiszedni. Még melegen (nem forrón) 2 csomag vaníliás cukrot kristálycukorral összekeverve rászitálok. Sokáig eláll ( ha hagyjuk 😁)



Napraforgó

 Napraforgó

 Ez az étel nem csak mutatós, hanem nagyon finom is. Vendégvárónak készült, pillanatok alatt elfogyott. 

 50 dkg liszt 

1 tojás + 1 a kenéshez 

140 g joghurt 

3 ek. olaj 

1.5 tk. só 

1 ek. cukor

 2 dl víz

 2 dkg élesztő (vagy egy instant) 

szezámmag

 töltelék:

 sonka 

tejföl

 mustár 

pizzakrém, pizza fűszerkeverék, 

oregano

 sajt

 igazából bármivel meg lehet tölteni

 Az élesztőt felfuttatjuk, de ha instant élesztőt használtok, mint ahogyan én is tettem, akkor a tészta hozzávalóit csak összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. 2 egyenlő részre osztjuk, és kb. 3 mm vastagságú kör alakra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (gáztepsi méret), megkenjük pizzakrémmel, fűszerezzük, rárakjuk az apróra szeletelt sonkát. Nálam ez volt a töltelék, de bármi mással elkészíthető. A másik lapot szintén kör alakúra nyújtjuk, és befedjük vele az előző lapot. Közepébe pohárral mélyedést készítünk, de arra ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát, majd minden egyes tésztát kétszer megtekerünk. Felvert tojással lekenjük, közepére szezámmagot szórunk, majd az egészet meghintjük reszelt sajttal. 180 fok kb. 25 perc.



Krumplileves virslivel

 Majorannás krumplileves virslivel

 Hozzávalók:

 5 nagyobb burgonya

 5 db virsli 

 fűszerek: só, bors, majoranna, 3 babérlevél, pirospaprika 

 2 evőkanál zsír 

 1 hagyma 

 2 evőkanál liszt

 Először a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk kockákra, a virslit pedig karikázzuk föl. A hagymát csak tisztítsuk meg, hagyjuk egyben. A zsíron a lisztet megpirítjuk. Ha szép zsemleszínű lesz, levesszük a tűzről. Rátesszük a pirospaprikát, felengedjük vízzel. A kockákra vágott krumplit és az egész hagymát beletesszük a vízbe. Ízlés szerint fűszerezzük. Amikor már majdnem megfőtt a krumpli, beletesszük a karikára vágott virslit is. Készre főzzük. 






Rántott, húsos palacsinta

 Rántott, húsos palacsinta 

A múlt hétvége a palacsintáé volt. Készült sós és édes változat is, ha már belekezdtem a sütésbe 🙂 Kicsit pepecs és időigényes, de nagyon finom még másnap is. Kb. 13 db húsos palacsinta készült ebből a húsmennyiségből, ennek megfelelően süssük a tésztát! 

Hozzávalók a tésztához 

 én mindig ezt a palacsinta tészta receptet használom, most tripláztam a mennyiséget, mert kakaós pali is készült. 

 20 dkg liszt 

2 tojás 

3 dl tej

 2 dl ásványvíz 

3/4 dl 

olaj 

só 

 Hozzávalók a húshoz: 

 50 dkg darált hús 

 só, bors, pirospaprika

 1 kis fej hagyma

 kb. 3-4 evőkanál tejföl

 2-3 evőkanál liszt 

 olaj 

 Panírhoz: 

 liszt 

 tojás

 zsemlemorzsa 

 A tészta hozzávalóit alaposan csomómentesre kavarjuk, majd kisütjük. A húsból pörköltöt készítünk. Kevés olajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a húst. Fűszerezem. Amikor már megpuhult a hús, megszórom liszttel, jól elkeverem, majd hozzáadom a tejfölt is. A lényeg, hogy kicsit sűrű állaga legyen, így nem folyik ki. A tésztára húst teszek, ráhajtom a széleit, majd feltekerem. Fontos behajtani a széleit, mert így nem folyik ki! Ezután a szokásos módon lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.



Cukkinis csirkemell

 Cukkinis csirkemell 

 Hozzávalók:

 500 g csirkemellfilé

 kb. 450 g cukkini 

 2 dl tejszín

 1 evőkanál liszt

 1 fej hagyma

 só, bors, majoranna 

 olaj

 A hagymát kevés olajon megdinsztelem. Ráteszem a kockára vágott húst. Amikor kifehéredett a hús, akkor fűszerezem, majd hozzáadom a szintén kockákra szeletelt cukkinit. Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, felöntöm 2 dl tejszínnel. Ha nem elég sűrű, akkor 1 evőkanál lisztet elkeverünk benne. Jelen esetben teljes kiőrlésű tésztával van tálalva, de bulgurral, rizzsel, sima tésztával is tökéletes. 



Mákos guba

Mákos guba 

 Hozzávalók: 

 8 db kifli

 kb. 15 dkg darált mák

 kb. fél liter tej 

 porcukor 

 1 vaníliás cukor

 citromhéj

 A kifliket felkarikázom, meglocsolom vaníliás cukros tejjel, amibe egy csipet reszelt citromhéjat is teszek. Egy jénait kivajazok, beleteszek egy sor kiflit, megszórom porcukorral elkevert mákkal és egy kis reszelt citromhéjjal, majd újabb adag kifli következik és porcukros mák, citromhéj.  

Vanília öntet

 1 csomag vaníliás pudingpor  

kb. 7 dl tej

 cukor 

 A pudingot a szokásos módon elkészítjük, csak több tejben főzzük, hogy ne legyen olyan sűrű. 



Cukkinis, kaliforniai paprikás csirke

 Cukkinis, kaliforniai paprikás csirke 

Egy újabb lecsós csirkemell változat, ezúttal cukkiniből és kaliforniai paprikából.

 Hozzávalók:

 500 g csirkemellfilé 

 450 g kaliforniai paprika 

 300 g cukkini 

 1 nagy fej hagyma  

140 g paradicsompüré

 olaj

 só, bors 

 A húst és a cukkinit apró kockára, a paprikát hosszabb szeletekre vágom. Olajon megdinsztelem a felaprított hagymát, majd ráteszem a húst. Fehéredésig sütöm, fűszerezem, majd hozzáadom a zöldségeket. Amikor minden megpuhult, hozzáteszem a paradicsompürét. Összefőzöm és elkészült a mennyei ebéd :) Bulgurral készítettem, de rizzsel is finom .



Meggyleves

 Meggyleves 

1 üveg meggybefőtt

 0.5 citrom

 1 kk. fahéj

 szegfűszeg 

1 ek. cukor 

20 g liszt 

3 dl tejszín

 kb. 5 dl tej

 A befőttet a levével együtt feltesszük főni. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, citromlevet, cukrot. 20 percig fedő alatt főzzük. Beleöntjük a tejet, ha rottyant egyet, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejszínt. 2 percig még főzzük. Szükség esetén fahéjjal és cukorral még ízesítjük. 



Dinnye

 Dinnye 

Hozzávalók: 

 50 dkg darált keksz 

 20 dkg porcukor

 250 g margarin  

1-1 piros és zöld ételfesték 

 rumaroma

 víz

 lekvár

 tortadara 

 Az ételfestékek kivételével összedolgozzuk az alapanyagokat, majd kettéválasztjuk a tésztát. Az egyikbe piros, a másikba zöld ételszínezőt teszünk. A pirosba beletehetjük a tortadarát is, ezek lesznek a magok. 6-6 gombócot készítünk. A zöldet ellapítjuk és a piros gombócot beledolgozzuk. Befolpackozzuk a gombócokat, fagyasztóba tesszük fél órára minimum. Később cikkekre vágjuk. Én úgy gondoltam, hogy tortadarával csak a felszeletelés után szórom meg, na az nem vált be, ezért ajánlom azt, hogy gyúrja bele a tésztába, aki szeretne magokat imitálni 🙂 



Rakott édesburgonya

 Rakott édesburgonya 

Szeretitek az édesburgonyát? Készítsétek el rakottan is, nem fogjátok megbánni :) 

Hozzávalók: 

 1 nagy fej vöröshagyma 

 1 kg lapocka vagy marhahús

 140 g sűrített paradicsom

 1.5 kg édesburgonya 

 2 nagyobb szál répa 

 8 dkg vaj 

 8 dkg liszt

 8 dl tej 

 1 tojás

 Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg kevés olajon, adjuk hozzá a kockázott húst, pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsünk alá 3 dl vizet, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, fedjük le és főzzük puhára. Ha szükséges pótoljuk a vizet. Az édesburgonyát és a répát hámozzuk meg, karikázzuk fel őket, és sós vízben főzzük elő 10 percig, majd szűrjük le. Készítsünk besamelt: vajon futtassuk meg a lisztet, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Főzzük sűrűre. Ha kihűlt, keverjük hozzá a tojást. Egy tűzálló tálba rétegezzük az édesburgonyát, rá a húst, majd fedjük be répával elkevert burgonyával. Tetejére ráöntjük a mártást. 200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.



Húsgombóc tejfölös takarásban

 Húsgombóc tejfölös takarásban 

Nagyon finom, laktató étel. A köret tetszés szerint variálható de igazán rizs vagy burgonyapüré illik mellé. Nincs annyi szaftja, hogy tésztával lehessen enni, és nem is illik hozzá igazán. 

Húsgombócokhoz: 

 50 dkg darált hús 

 4 zsömle

 fokhagyma, pirospaprika, só, bors

 takaráshoz: 

 6 dl tej 

 3 ek. liszt 

 10 dkg vaj 

 6 ek. tejföl 

 reszelt sajt

 A zsömléket bevizezzük, jól kinyomkodjuk majd a húshoz adunk, amit ízesütünk fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Kisebb gombócokat formálunk, olajozott tepsibe rakjuk.(Én mindig teszek sütőpapírt a tepsibe, kicsit megkenem olajjal). 180 fokon 30 percig sütjük. A takaróhoz a vajat felolvasztjuk, liszttel megszórjuk, pirítjuk, majd felengedjük tejjel. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt. A gombócokra öntjük, reszelt sajttal megszórjuk (jelen esetben füstölt sajttal). Visszatesszük a sütőbe, míg a sajt meg nem pirul.



Töltött zsömle

 Töltött zsömle 

Nagyon gyorsan elkészíthető meleg reggelit hoztam ma. A töltelék igazából bármivel helyettesíthető, ki mit szeret. Ez a mennyiség 4 db zsömlére vonatkozik. 

 Hozzávalók

 4 db zsömle

 8 szelet sonka 

2 evőkanál tejföl

 1 evőkanál mustár (elég erős íze van, 1 teáskanállal is elég lehet) 

1 evőkanál ketchup

 kb. 5 dkg reszelt sajt 

margarin 

só 

A zsömléket “megskalpolom”, kiszedem a belsejét. A sonkát apróra vágom, hozzáadom a tejfölt, mustárt, ketchupot, sajtot és egy pici sót. Igazából mindent ízlés szerint, az a kényeg, hogy egy viszonylag sűrűbb masszát kapjunk. Megtöltöm a zsömléket, amiket kívülről átdörzsölök egy kis margarinnal. Tetejére sajtot szórok, és előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütöm. 



Frankfurti leves

 Frankfurti leves 

Ti tudtátok, hogy a frankfurti levesnek köze sincs Frankfurthoz? Sőt, nagyon úgy tűnik, ez is egy magyar “találmány”. Igazából bárki is találta ki, hálásak lehetünk neki 😀

 Hozzávalók: 

 8 szál füstölt virsli 

 1 vöröshagyma 

 1 fokhagyma

 1 kisebb kelkáposzta 

2 nagyobb krumpli 

 pirospaprika, majoranna, só, bors 

1 ek. liszt 

 2-3 dl. tejföl 

 olaj 

 A hagymát olajon megpirítom, hozzáadom a fokhagymát, pirospaprikát. Kevés vízzel felöntöm. Beleteszem a felcsíkozott kelkáposztát. Ha összeesett a káposzta, felöntöm forró vízzel. A krumplit is hozzáadjuk, alaposan fűszerezzük. Amikor megpuhult a krumpli, a leveshez hozzáadom a liszttel elkevert tejfölt, majd beleteszem a virslit. Kb. még 2 percig főzöm. 



Pudingos szelet

 Van már ötletetek  a hétvégi sütit illetően? Adok egy jó tippet. Hamis túrós néven készült, de ahhoz nem sok köze van, viszont pudingos szeletnek mennyei :) 

 Tésztához: 

 50 dkg liszt

 20 dkg porcukor

 1 margarin 

 4 tojássárgája 

 1 cs. sütőpor

 1 citrom 

 Töltelékhez: 

 2 csomag vaníliás pudingpor

 1-2 dl tej

 7 evőkanál cukor

 4 tojásfehérje

 4 dl tejföl 

 1 citrom 

 A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd 2 cipót formálunk belőle 1/3 és 2/3 arányban. A nagyobbik tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk (lehet nyújtani is, de így egyszerűbb:). A pudingport megfőzzük a cukorral, és a még meleg pudinghoz adjuk a felvert tojásfehérjét. Belekeverjük a tejfölt és a citrom reszelt héját és levét. Ráöntjük a krémet a tésztára. A kisebbik tésztából rácsokat sodrunk, és rátesszük a krémre. Megsütjük, tetejét porcukorral megszórjuk. 



Meggyes pite

 Bögrés meggyes pite 

 Rengeteg meggyünk termett az idén, így nem volt kérdés, milyen süti kerül ma az asztalra. Igazából van bevált meggyes pite receptem, de tudjuk, szeretek új recepteket kipróbálni. Egy nagyon egyszerű kefíres, bögrés változaton akadt meg a szemem.

 Hozzávalók: 

 140 g kefír (egy kis poharas – ezután ez a pohár lesz a mérce!)

 4 db tojás 

 1.5 pohár cukor

 150 ml olaj 

3 pohár liszt 

 1 csomag vaníliás cukor

 1 csomag sütőpor

 0.5 kg magozott meggy 

 A hozzávalókat a meggy kivételével alaposan összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20×30 cm) , majd rászórjuk a meggyet. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! Porcukorral megszórva, akár fagylalttal is kínálhatjuk. Mi nagyon szeretjük fagyival 🙂 



Reszelt túrós

 Reszelt túrós 

Az egyik legegyszerűbb túrós süti, és viszonylag gyorsan el is készül. Kedvünkre ízesíthetjük gyümölcsökkel is, de ki is hagyható, én sem teszek bele mindig.

 Hozzávalók:

 A tésztához 

 3 evőkanál keserű kakaópor 

 40 dkg finomliszt 

 15 dkg porcukor 

 25 dkg Rama

 1 tojássárgája (én beleteszem mindig az egész tojást…) 

 fél csomag sütőpor 

 A töltelékhez 

 1 db citrom reszelt héja

 40 dkg konzerv/friss őszibarack (elhagyható)

 5 dkg babapiskóta vagy háztartási keksz (ha kimarad is ugyanolyan finom)

 1 kg tehéntúró

 1 csomag vaníliás cukor 

 25 dkg porcukor

 3 db tojás

 Elkészítés

 A tésztához valókat összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle és a hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órán át. (Vagy a fagyasztóba, amíg készítjük a tölteléket). A töltelékhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, a darált kekszet és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verve óvatosan beleforgatjuk. (Én nem szoktam szétválogatni a tojásokat. Hozzákeverek mindent a túróhoz). Margarinnal kikenünk egy közepes tepsit, (én sütőpapírt használok csak) belereszeljük a reszelő durva fokán az egyik tésztacipót, majd rásimítjuk a töltelék felét. Egy sor fölkockázott vagy apróra vágott barackot kanalazunk rá, amit a maradék töltelékkel befedünk. A másik tésztacipót – az aljához hasonlóan – a tetejére reszeljük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük. 



Sajtkrémes mexikói csirkemell

Sajtkrémes mexikói csirkemell

 1 kg csirkemellfilé

 kb. 40 dkg mexikói zöldségkeverék

 3-4 tubusos sajt

 só, bors, majoranna 

 A csirkemellet olajon megpirítom, fűszerezem, ráöntök egy pohár vizet. Hozzáadom a zöldségeket és tovább párolom. Amikor megpuhultak a zöldségek, belekeverem a tömlős sajtokat. Készre főzöm. 


Töltött kenyér

 Töltött kenyér 

Ez az étel tökéletes az apró darabok eltüntetésére, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk. Mivel én féltem, hogy száraz lesz, vajjal is megkenegettem, illetve jó sok tömlős sajtot nyomtam bele. Ezek mellet párizsi, kolbász, hagyma és sajt van benne.

 0.5 kg kenyér

 párizsi, kolbász

 tubusos sajt

 reszelt sajt 

 hagyma 

 A kenyeret hosszában és keresztben is átvagdosom, arra ügyelve, hogy az alja egyben maradjon. Alaposan átkenem vajjal a kis részeket, majd megtöltöm, amivel csak szeretném. 190 fokon kb. 15-20 percig sütöm. 



Csikós tokány

 Csikós tokány 

 A pörkölthöz: 

 1 kg sertéscomb

 100 g füstölt szalonna

 1 nagy vöröshagyma  

pirospaprika ,só, bors 

 A habaráshoz: 

 300 ml tejföl

 2-3 evőkanál liszt 

 A hagymát megtisztítom és finomra aprítom.A szalonnát apró kockákra, a húst hosszúkásra vágom. A szalonnát serpenyőbe teszem és üvegesre pirítom. Ráteszem a hagymát, fűszerezem, majd a hús következik. Amikor kezd elforrni a hús leve, felöntöm vízzel és puhára párolom. Ízlés szerint sózom, borsozom. Amint elkészült a hús, elkészítem a habarást. A tejfölt összekeverem a liszttel, és a tokány levéből kicsit hozzáadok hőkiegyenlítés miatt.Folyamatos keverés mellett hozzáadom a habarást. Kicsit még főzöm, majd tésztával tálalom. 



Rakott cukkini

 Rakott cukkini 

 Hozzávalók: 

3 közepes cukkini 

1 kg darált hús 

2 paradicsom 

5 dl tejszín

 1 pohár rizs 

sajt 

vöröshagyma 

fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű 

sajt 

A cukkinit meghámozom, kettévágom, a magos részt kiszedem. Kockákra vágom, majd jól besózom, állni hagyom. A felaprított hagymát olajon megdinsztelem, majd ráteszem a húst. Fehéredésig sütöm, majd fűszerezem. A kakukkfűből csak egy pici csipetnyit tettem bele, a többit nem sajnáltam. Hozzáadom a pohár rizst, majd felöntöm a fél liter tejszínnel. Amíg a rizs megpuhul, addig főzöm. A cukkinit átmosom, majd egy jánai aljára teszem. Ráöntöm az elkészült húst, összekeverem az egészet. Paradicsomkarikákkal kirakom a tetejét, majd jól megszórom reszelt sajttal. 180 fokon. kb 45 percig sütöm.



Lecsós tarja tejfölös makarónival

 Lecsós tarja tejfölös makarónival 

Egyik kedvenc ételünk. Nagyszerű párosítás a tejfölös tészta a lecsós hússal. A végeredmény egy szaftos egytálétel. 

8 szelet tarja

 1 üveg kész lecsó (frissen is készíthető, 2-2 paradicsomból , paprikából) 

 1 nagy doboz tejföl

 500 g makaróni

 só 

 bors 

 sajt 

 olaj 

 A tarját ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a húsokat kevés olajjal kikent tepsibe vagy jénaiba rakjuk. 180 fokos sütőben, a húst félkészre sütjük. Ez kb. 30 perc. Addig, amíg a hús sül, elkészítjük a lecsót (de ha kész lecsót választunk, ezzel nem kell foglalkoznunk). A félig sült hús tetejére öntjük a kész lecsót, majd visszatesszük a sütőbe, készre sütjük. (Még 20 perc körülbelül). Amíg a hús sül, sós, forró vízben megfőzzük a makaróni tésztát. Majd ha már a hús készre sült, a kifőtt tésztát összekeverjük a nagy pohár tejföllel. Előbb azért nem, mert a tészta nagyon beszívja a tejfölt. A kész húsra halmozzuk a tejfölös makarónit, kicsit összekeverjük, megszórjuk reszelt sajttal, és rövid időre, míg a sajt elolvad, megpirul, visszatesszük a sütőbe. 



Banánkenyér

 Banánkenyér

 2 érett banán 

 25 dkg liszt 

 1 teáskanál szódabikarbóna 

 10 dkg porcukor 

 1 vaníliás cukor

 2 tojás

 1 dl tej 

 15 dkg vaj + a forma kikenéséhez

 1 csipet só

 fahéj 

 A banánt összetörjük. A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Kikent formába simítjuk, és 40-45 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.



Hawaii csirkemell






Hawaii csirkemell 

Hozzávalók: 

1 kg csirkemellfilé 

25 dkg sonka

 1 konzerv ananász

 5 dl főzőtejszín

 2-3 evőkanál liszt 

olaj 

só, bors 

sajt 

A csirkemellet kevés olajon fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a felkockázott sonkát és az ananászt. Amikor a hús már teljesen megpuhult, hozzáadom a liszttel elkevert tejszínt. összeforralom. Ha nem elég sűrű, akkor még tehetünk hozzá lisztet. Kb. 10 dkg sajtot belereszelek és összekeverem. Tálalás előtt még reszelhetünk rá sajtot. 



Pásztortarhonya

Pásztortarhonya bográcsban

Ezt az ételt még soha nem főztem tűzhelyen, mindig csak bográcsban 😀 A mennyiség is nagyobb társaságnak való. 


 Hozzávalók: 

 1.5 kg sertéscomb ( ha kevesebben vagyunk , akkor csak 1 kg)

 1 pár parasztkolbász 

 25 dkg szalonna

 750 g tarhonya ( ebből is csak 500g teszek, ha csak pár embernek készül)

 4 nagy fej vöröshagyma 

 3 paprika 

 3 nagy paradicsom 

 4 nagyobb burgonya

 só, bors, pirospaprika, gulyáskrém/de ez elhagyható/

 Elkészítés 

 A hagymát finomra, a húst, szalonnát, krumplit, paprikát, paradicsomot kockákra, a kolbászt karikákra szeleteljük. A tarhonyát kevés zsiradékon megpirítjuk. A szalonnán megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot. Kb. 10 percig pároljuk, maj hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a krumplit, tarhonyát, kolbászt és készre főzzük. Az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk, de mindig csak keveset., hogy mire minden megpuhul, ne maradjon rajta lé. 






Kókuszos kosárka

 Kókuszos kosárka 

Kaptam anyukámtól kosárka formákat, de még csak most avattam fel őket. Volt egy olyan félelmem, hogy nem jön majd ki a tészta a formából, de szerencsére semmi ilyesmi nem történt, egyszerűbb elkészíteni, mint ahogyan gondoltam. A töltelék sokféleképpen varálható. 

 Hozzávalók kb. 18 db-hoz

 Tésztához: 

12 dkg vaj/margarin 

20 dkg liszt

 7 dkg porcukor

 1 tojássárgája

 Töltelékhez: 

4 dl tej 

5 dkg kókuszreszelék 

5 dkg cukor 

fél csomag pudingpor (én most tejszín ízűt használtam)

 A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel és a cukorral, majd sima tésztává gyúrjuk a tojássárgájával. (Én most is mikróztam a vajat, ahogy mindig is szoktam…) Diónyi darabokat tépünk belőle, vékonyan a formákba nyomkodjuk, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. A krémhez egy lábasba tesszük a 3 dl tejet, kókuszreszeléket és a cukrot. Felforraljuk, majd besűrítjük a maradék tejjel elkevert pudingporral. a még meleg krémet a kihűlt kosárkákba töltjük, félretesszük hűlni. Csokireszelékkel vagy tojásfehérjehabbal is díszíthetjük. 



Csirkemell tésztában

 Csirkemell tésztában 

 Eddig kétféleképpen készítettem, leírom mindkettőt 😊 

Hozzávalók

 0,5 kg-os leveles tészta

 kb. 50 dkg csirkemellfilé

 10 dkg kockázott bacon 

 szárnyas fűszerkeverék

 1 tojás 

2 evőkanál tejföl 

só, bors 

zsemlemorzsa 

1 db tojás a kenéshez 

A csirkemellet kockára vágom és a baconnel együtt kevés olajon megpirítom. Ha kihűlt, sózom, borsozom, hozzáadom a tejfölt, a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy kenhető állagú legyen. A leveles tésztát kinyújtom és négyzeteket vágok belőle. Elosztom a húspépet annyi felé, ahány négyzetet vágtam, és megkenem a péppel. Összehajtom, széleit lenyomkodom, tetejét megkenem tojással. Sütőpapíros tepsiben, 200 °C-on megsütöm. 

 A másik variáció Dupla adagból készült, vagyis 90 dkg csirkemellfilét és 1 kg leveles tésztát használtam. Bacon helyett pedig 15 dkg sonkát. Szóval, a csirkét apró darabokra vágtam, majd pácot készítettem. Leöntöttem egy kis olajjal, megszórtam gyros fűszerkeverékkel, borssal, pirospaprikával. Addig állni hagytam, amíg a sonkát megpirítottam. Majd hozzáadtam a csirkemellet és készre sütöttem. A folyamat többi része ugyanaz: hozzáadtam a tejfölt és a zsemlemorzsát, bár most tojást nem tettem bele., csak a tetejét kentem meg. 200 fokon 20-25 percig sütöttem.



Gyros

 Gyros

Gyros Ha gyorsan szeretnénk finomat az asztalra varázsolni, akkor a gyros mindig jó választás 🙂 

 1 kg csirkemellfilé

 gyros fűszerkeverék

 olaj 

mustár 

fokhagyma 

salátához ízlés szerint zöldségek

 öntethez:

 kb. 3 dl tejföl 

1 salátaöntet fűszerkeverék 

A húst hosszúkás csíkokra vágom. Az olajhoz (kb. 1.5-2 dl) hozzákeverem a gyros fűszerkeveréket, a 2 evőkanál mustárt és egy kevés fokhagymát, majd az egészet a húsra öntöm. Kb. 30 percig pácolom. Közben felvágom a zöldségeket. A tejfölhöz hozzákeverem a salátaöntet fűszerkeveréket. A húst minimális olajjal kikent serpenyőben kisütöm. Sültkrumplival és közvetlenül az étkezés előtt leöntött zöldségekkel tálalom. Jó étvágyat 🙂



Őszibarack krémleves

 Őszibarack krémelves

 Hozzávalók: 

 1 őszibarack konzerv

 1 csomag vaníliás pudingpor

 1 kispoharas joghurt (én barackosat használtam)

 fahéj, szegfűszeg

 kb. 10 ml rumaroma

 2-3 dl főzőtejszín

 cukor ízlés szerint 

 Elkészítés: 

 A barackokat beletesszük az edénybe. (Ha szeretnénk darabokat, akkor rakjunk félre 2-3 belőle.) Felöntjük vízzel addig, hogy kb. egy ujjnyival legyen több. Felrakjuk főni. Keverjük össze a tejszínt a barack alaplevével, majd ezt ízesítjük fahéjjal és rumaromával. Ha megfőtt a barack, akkor leturmixoljuk, és hozzáöntjük a tejszínt, és belekeverjük a pudingport. (Bár ajánlatos a pudingot simára keverni egy kis lével, és csak úgy hozzáadni, lülönben kissé csomós lesz). Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg a puding össze nem húzza. Belekeverjük a joghurtot. Ha nem elég édes, akkor tegyünk bele egy kis cukrot. Hidegen tálaljuk. 



Meggyes pite

 Meggyes pite

Általában ezt az egyszerű bögrés receptet használom a pitékhez. Szép magasra megnő, omlós és mutatós. Most egy kis dióval és fahéjjal is felturbóztam. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Fagyival szoktuk enni, úgy még finomabb :) 

 Hozzávalók:

 2 bögre liszt 

 1 bögre cukor

 1/2 bögre olaj

 1 sütőpor 

 1 pohár joghurt (natúr és gyümölcsös is jó) 

 2 tojás 

 meggy 

 dió 

 kis fahéj 

 A meggy és a dió kivételével a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Közepes méretű tepsibe öntjük (20x30cm), majd belepotyogtatjuk a meggyet és a diót. Tűpróbáig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk. 


Nem lehet abbahagyni csirke


Nem lehet abbahagyni csirke 

 1 kg csirkemellfilé

 6 púpozott evőkanál liszt 

2 púpozott evőkanál pirospaprika

 1 evőkanál só 

1 mokkáskanál majoranna

 1 evőkanál szárnyas fűszer 

1 mokkáskanál őrölt bors 

 Tetejére: 

 2 vöröshagyma 

felkarikázva sajt (jelen esetben füstölt)

 2 nagy doboz tejföl

 4 evőkanál olaj 

 Aljára:

 1 kg krumpli felkarikázva (az eredeti recept nem tartalmazza, én viszont nem szerettem volna a körettel külön bíbelődni) 

 A tepsi kikenésére: 

vaj 

 Elkészítés:

 A krumplit a kivajazott tepsi/jénai aljára tesszük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel. A felszeletelt húst megforgatjuk a paprikás lisztben, és szép sorban a krumplira tesszük egymás mellé. A maradék lisztet a húsra szórjuk, a vöröshagymát a tetejére karikázzuk. A tejfölt elkeverjük az olajjal, és a csirkére kanalazzuk. Lefedjük a tepsit alufóliával és a sütőbe tesszük. 200 fokon kb. 1 órát sütjük, majd levesszük róla a fóliátt, sajttal megszórjuk, és addig sütjük , míg megpirul (ez kb + 15 perc). /Az alufóliás rész el is maradhat, bevallom, most én sem takartam le, úgy sütöttem egy órán át, majd a sajttal még 15 percig) 



Tárkonyos csirkeraguleves

 Tárkonyos csirkeraguleves 

kb. 70 dkg csirkemellfilé

 3 ek olaj 

 3 db sárgarépa 

 2 db fehérrépa 

 1 karalábé 

 1 kisebb zeller 

 1 jó nagy fej vöröshagyma 

 30 dkg zöldborsó 

 1 ek tárkony (lehet több is, ízles szerint)

 kb. 4 dl főzőtejszín (bár legutóbb csak 2 dl-t tettem bele, úgy is nagyon finom volt) 

 1 citrom leve (én nem szoktam az egészet beletenni) 

 2 db erőleveskocka

 3 ek petrezselyem

 A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. Egy jó nagy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tárkonyt, az erőleves-kockákat és a szárított petrezselymet, majd felöntjük vízzel (~2 l). Forrás után fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már szinte jó minden zöldség, akkor adjuk hozzá a zöldborsót . Egy kis tálba öntjük a tejszínt, rámerünk 3-4 merőkanál levest, simára keverjük, és a leveshez adjuk. Ha szükségesnek érezzük, adhatunk hozzá még tárkonyt . Amikor újra forr, belecsavarjuk a citrom levét. 



Zebratorta

 Zebratorta

Sokszor sütöttem már ezt az egyszerű tortát. A megnevezés nem is igazán helytálló, hiszen egy sima piskótáról van szó egy kis kakaóval színesítve. Viszont látványnak nem utolsó. Finom, mutatós, gyorsan elkészíthető, ez a zebratorta 🙂

 5 tojás

 25 dkg porcukor

 1.25 dl víz 

 2.5 dl olaj 

 1 vaníliás cukor

 37 dkg liszt 

 1 sütőpor 

 2 ek.kakaópor 

 A tojásokat a porcukorral és vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, olajat és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát megfelezzük, az egyikbe beletesszük a kakaóport. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük. Az aljába teszünk 2 kanál sárga tésztát, arra barnát, ismét sárgát és így tovább. A lényeg, hogy mindig a közepébe tegyük egymásra, így szépen szétfolyik és csíkos lesz. 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük, de végezzünk tűpróbát!



Sajttal-sonkával töltött fasírt



Sajttal-sonkával töltött fasírt 

 Hozzávalók 2 nagy rúdhoz: 

 1 kg darált hús 

 1 tojás (mehet kettő is, én most csak egyet tettem) 

 kenyér 

só, bors, pirospaprika, ételízesítő  

fokhagyma 

 sonka (kb. 8 szelet)

 sajt (kb. 8 db)

 A sonka és a sajt kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk. Kettévesszük a húst. Egy folpackra terítjük, lapítjuk, kirakjuk sonkával, majd sajttal és a fólia segítségével feltekerjük. Összenyomkodjuk, hogy sütés közben, ne repedjen szét. 180 fokon. kb 70 perc alatt készre sütjük. Most épp kukoricasalátával készült, de bármilyen körettel tökéletes. Bacont is tekerhetünk köré,  úgy is nagyon finom. 



Pizza

 Pizza

Tészta: 

0.5 kg liszt 

1 cs. instant élesztő

 2 evőkanál olaj 

1 teáskanál cukor 

Kb. 2.5 dl víz 

 A hozzávalókat összekeverjük, kelesztjük, nyújtjuk, minden földi jóval megpakoljuk, sütjük 😁 (pizzaszósz: pici olajon hagymát dinsztelünk, paradicsompürét hozzáadjuk, főzzük, majd ketchuppal, oreganoval, bazsalikommal esetleg kevés cukorral ízesítjük)



Gesztenyés krémes

 Gesztenyés krémes

 Hozzavalók a tésztához: 

· 6 tojás

 · 6 evőkanál cukor

 · 1 dl olaj

 · 6 evőkanál liszt

 · 1 teáskanál sütőpor

 · 2 evőkanál kakaópor 

 A krémhez: 

· 3 dl tej

 · 1 csomag vaníliapuding

 · 50 dkg gesztenyepüré

 · 20 dkg vaj 

· 20 dkg cukor

 · rumaroma ízlés szerint (én elfelejtettem beletenni :D) 

 A tetejére: 

· 5 dl habtejszín 

· tortadara, csokireszelék…

 ELKÉSZÍTÉSE: 

Robotgéppel habosra verjük a tojást a cukorral. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport, kakaót meg az olajat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát. A tepsi mérete 24×38 cm. 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük a piskótát. (Tűpróba!) Összekeverjük a pudingport a cukorral, majd csomómentesen a tejjel, azután sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Habosítjuk a vajat, hozzáadjuk a gesztenyepürét is, majd fokozatosan beletesszük a kihűlt pudingkrémet és a rumot is. A kihűlt piskótára kenjük. Fölverjük a tejszínt , rákenjük a gesztenyekrémre, meghintjük csokiforgáccsal. Néhány órára a hűtőbe tesszük. Másnap a legfinomabb.



Mákos guba torta

Mákos guba torta 

 Guba: 

 10 db kifli (az eredeti recept 12-t írt, nekem ennyivel is púposan lett a tortaformám)

 1 l tej 

 3 db tojássárgája

 10 dkg margarin

 6 kanál cukor 

 10 dkg mazsola (elhagyható, én se tettem bele, nem mindenki szereti nálunk)

 1 citrom reszelt héja 

15 dkg darált mák

 Krém:

 1 csomag vaníliás puding 

 4 kanál cukor

 2 csomag vaníliás cukor

 4 dl tej 

 4 db tojássárgája 

 15 dkg margarin (bár én csak ötöt tettem bele, nem szeretem annyira a vajkrémes ízt)

 Tetejére: 

 3 dl cukrászhab 

 tortadara vagy mák

 A langyos tejet, az olvasztott margarint, a tojássárgákat, cukrot, citromhéjat és a mákot összekeverjük. Belemártogatjuk a felkarikázott kiflit, majd kikent tortaformába szorosan belenyomkodjuk. (Én a sorok közé is szórtam egy kis mákot. ) 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, és hagyjuk kihűlni. A pudingport elkeverjük egy kis tejjel, majd a vaj kivételével mindent hozzáadunk, és sűrű krémet főzünk belőle. Amikor kihűlt, belekeverjük a margarint. Ezt rásimítjuk a guba tetejére, majd felvert tejszínhabbal és tortadarával/mákkal díszítjük.




Babfőzelék

 Babfőzelék 

Ha száraz babból készítjük, előző este áztassuk be!😊 

 Hozzávalók: 

500 g száraz tarkabab

 3-4 babérlevél 

ételízesítő 

olaj 

5 ek. liszt 

pirospaprika 

 A babot felteszem főni. Folyamatosan leszűröm róla habot. A babérlevéllel és az ételízesítővel ízesítem, majd puhára főzöm. Az olajon 5 púpos evőkanál lisztet megpirítok, majd megszórom paprikával, és kb. 2 dl hideg vízzel simára keverem. Hozzáadom a babhoz, jól elkeverem, még pár percig főzöm. Ecetet ízlés szerint teszek bele. 



Duna hulláma

 Duna hulláma süti

 25 dkg margarin

 25 dkg porcukor

 6 tojás

 30 dkg liszt 

 1 csomag sütőpor 

 2 evőkanál kakaó

 1 üveg magozott meggy

 Krém:

 3.5 dl tej 

 1 csomag vaníliás pudingpor 

 25 dkg margarin 

 20 dkg porcukor

 Tetejére: 

 1 tortabevonó 

 2 evőkanál olaj

 A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a margarinnal. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, és simára dolgozzuk. Kettévesszük a masszát. Az egyik felét beletesszük a tepsibe , a másik felébe elkeverjük a kakaót, majd ráöntjük a tepsiben lévő masszára. Megszórjuk meggyel, előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Eközben a tejjel és pudingporral sűrű pudingot készítünk. Amikor kihűlt, elvegyítjük a margarinnal habosra kevert porcukorral. Ezt a krémet rákenjük a tésztára. A mázhoz a tortabevonót (én 2-t tettem rá…) megolvasztjuk, belekeverjük az olajat, és a krémre öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük (én fagyasztóba tettem, mert a 2 tábla csoki nem akart egykönnyen megszilárdulni:D), hogy a csoki rádermedjen a tetejére. 



Monte Cristo szendvics

 Monte Cristo szendvics 

5 szelet kenyér

Majonéz 

5 szelet sonka

Sajt 

3 tojás 

Só,  bors

1 dl tej

10 dkg vaj 

A kenyérszeleteket félbevágjuk, összepárosítjuk. Mindegyik belső felét megkenjük  majonézzel. Ráhelyezünk egy szelet sonkát, megszórjuk sajttal,majd befedjük a másik kenyérrel.  A tojásokat felverjük,  sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejet. A szendvicsek mindkét oldalát belemártjuk a tejes tojásba. A vajat felhevítjük egy serpenyőben, a kenyerek mindkét oldalát  pár perc alatt megsütjük benne. 



Csokis keksz

 Csokis keksz 

Advent időszakában mindig megtöltöm a kekszes dobozaimat házi finomságokkal. Az egyik kedvenc aprósütim. 

Hozzávalók: 

 15 dkg cukor

 1 cs. vaníliás cukor 

 20 dkg vaj 

 2 tojás

 másfél tábla csoki

 35 dkg liszt 

 1 cs. sütőpor 

 1 ek. víz 

 csipet só 

 Összekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, vajat és a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót, vizet és az apróra darabolt csokit. Evőkanállal sütőpapíros tepsibe adagoljuk a tésztát, kerek kekszet formálunk belőle, picit lelapítjuk. 180 fokon kb.15perc alatt készre sütjük. Ebből a mennyiségből 20- 25 db keksz lesz, attól függ, milyen nagyokat készítünk. Volt olyan alkalom, amikor 28 kekszet sikerült belőle formázni. 




Csirkemelles spagetti

 Csirkemelles spagetti 

Hozzávalók:

 kb. 70 dkg csirkemellfilé 

 kb. 1 vödrös tejföl

 1 doboz kukorica 

 1 borsókonzerv

 3 szál répa 

 só, bors, pirospaprika

 olaj 

 spagetti tészta 

 A tésztát kifőzöm. A húst kevés olajon fehérítem, fűszerezem, majd hozzáadom a felkarikázott répát. Felöntöm vízzel. Amikor már majdnem megpuhult a répa, beleteszem a kukoricát és a borsót is. Készre főzöm. A tésztát egy jénaiba teszem, ráöntöm a zöldséges húst, összekeverem, majd meglocsolom a tejföllel. Nem szabad sajnálni, jusson mindenhová belőle, forgassuk alaposan át a tésztával, sehol ne maradjon száraz! A tetejére sajtot reszelek, és beteszem a 180 fokos sütőbe sülni, amíg rá nem olvad és kicsit meg nem pirul a sajt. 



Sajtos-túrós háromszög

 Sajtos-túrós háromszög 

Csupán pár hozzávaló szükséges hozzá. 

Hozzávalók: 

 25 dkg túró 

 25 dkg margarin 

 25 dkg liszt 

 só

 tetejére: 

1 tojás + sajt 

 A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk. Megkenjük tojással, és bőségesen megszórjuk sajttal. Négyzeteket vágunk belőle, majd megfelezzük. 180 fokon készre sütjük. 



Keleti ízvilágú tészta rántott csirkemellel

 Keleti ízvilágú tészta rántott csirkemellel 

 Kínai pirított tészta a valódi neve, ahogyan én rátaláltam, de én most sima spagettiből készítettem, ezért nem neveztem úgy 🙂 Különleges ízvilága van, a férjem szereti a keleti konyhát, ízlett neki nagyon.

 Hozzávalók: 

 kevés vaj a pároláshoz

 30 dkg mirelit vagy friss zöldségkeverék (nekem volt egy nagy befőttes üvegem borsó-kukorica-répa keverékkel, ezt használtam fel) 

 2 nagy fej hagyma

 kevés fehér bors 

 ételízesítő 

 őrölt kömény 

 szerecsendió 

 majoranna 

 3-4 ek. szójaszósz

 50 dkg spagetti tészta

 2 tojás

 Elkészítése: 

A tésztát kifőzöm és hideg folyóvíz alatt teljesen átöblítem. A kevés vajon üvegesre pirítom a durvára vágott hagymát, majd hozzáadom a zöldségeket, és a fűszerekkel ízesítem. Az egészet összepárolom, hogy a zöldségek puhák, és egy kicsit pirultak legyenek. Amikor ez kész, hozzáadom a hideg tésztát, meglocsolom 3-4 evőkanál szójaszósszal (ízlés szerint), és pirítás közben összekeverem. Végül belekeverem a 2 tojást, amit előzőleg villával felvertem. Pár percig még pirítom. Rántott csirkemell csíkokat kínáltam mellé, de gondolom, ha belefőzöm a csirkehúst, ugyanolyan finom. 



Kakaós kalács

 Igazából ez egy tökéletes kakaós kalács, én mégis bejglinek hívom 😀 

 Hozzávalók 2 rúdhoz 

 25 dkg liszt (nekem néha többet felvesz) 

 13 dkg Rama

 1 dkg élesztő 

 1/2 dl tej 

 1 dkg cukor

 2 tojássárgája 

 1 dl tejföl

 só 

 Töltelék:

 6 evőkanál kakaópor 

 6 evőkanál cukor 

 10 dkg Rama 

 Tetejére: 

 1 tojássárgája

 1 dl tejföl tojásfehérje 

 A lisztet a vajjal elmorzsoljuk (én mindig megolvasztom mikróban a vajat…). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, tojássárgáját, tejfölt, cukrot. 30 percig pihentetjük. 2 cipót formázunk belőle. Vékonyra nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukros kakaót. Rákenjük a tésztára, szélein hagyjunk ki 2 cm-t. Lazán feltekerjük, tepsibe tesszük. Megkenjük tojássárga-tejföl keverékkel. 30 percig ismét pihentetjük. Sütés előtt felvert tojásfehérjével átkenjük. 180 fokon kb. 30 percig sütjük.



Gulyásleves

Gulyásleves 

4 sárgarépa

 3 fehérrépa

 1 kisebb karalábé 

 1 kisebb zeller

 3 krumpli

 50 dkg lapocka

 só, bors, pirospaprika, petrezselyem

 A hagymát olajon megdinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott húst. Felengedjük vízzel. Amikor megfőtt a hús, beletesszük az apróra vágott zöldségeket, a krumpli kivételével. Fűszerezzük. Amikor félig megpárolódtak a zöldségek, beletesszük a krumplit és kb. 30 perc múlva elkészül. 



Nutellás keksz

 Nutellás keksz 

Hozzávalók kb. 50 db-hoz 

 70 dkg liszt

 1 csomag sütőpor 

 20 dkg porcukor

 2 csomag vaníliás cukor 

 2 evőkanál kakaópor 

 2 tojás 

 30 dkg margarin

 kb. 1.5 evőkanál tejföl  

3 evőkanál olaj 

 mogyorókrém 

 Elkészítés: 

 Sima tésztát gyúrunk az alapanyagokból a kakaó és a mogyorókrém kivételével. Megfelezzük a tésztát, és belekeverjük az egyik részébe a kakaót. Vékonyra nyújtjuk a tésztát (legközelebb nekem is vékonyabbra kell, mert picit vastag lett), majd tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha kihűltek egy világos és egy sötét sütit összeragasztunk mogyorókrémmel. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.